Omgevingsvergunning
Vergunningsvrij bouwen bespaart geld, tijd en ergernis

Vergunningsvrij bouwen bespaart geld, tijd en ergernis

Vergunningsvrij bouwen bespaart geld, tijd en ergernis

Ben je vastgoedbelegger en op zoek naar een hoger rendement van je investering? Dan loont het vaak om een woning uit te breiden met een zogenoemd bijbehorend bouwwerk. Denk aan een (bij)keuken, vergroting van je woonkamer, carport of bijvoorbeeld een garage. Dikke kans dat je daarmee de (markt)waarde van je beleggingsobject verhoogt en daarmee ook eventuele huuropbrengsten vergroot. En met een beetje geluk kun je - onder bepaalde voorwaarden - nog vergunningsvrij bouwen ook. 

Over dat laatste willen we het hier hebben. Want omgevingsvergunning of niet (elk heeft zo zijn voor- en nadelen): wat bespaar je eigenlijk als je voor je mooie plannen geen goedkeuring nodig hebt? En maakt dat nou echt zoveel verschil? Spoiler alert: ja, dat maakt echt verschil.

Technisch tekenwerk

Afhankelijk van de omvang van het project bespaar je al gauw zo’n € 1000 tot € 3000 aan technisch tekenwerk, als je vergunningsvrij kunt bouwen. Waar zit ‘m dat in? De gemeente heeft uitgewerkte en gedetailleerde tekeningen nodig om de aanvraag te kunnen beoordelen. Geen vergunning nodig? Dan is het goed te weten dat een beetje ervaren aannemer prima kan bouwen op basis van een goed schetsplan. 

Overigens betekent vergunningsvrij bouwen niet dat er geen regels zijn. Ook in die situatie moet je natuurlijk nog steeds voldoen aan allerlei technische eisen. 

Leges omgevingsvergunning

Wie een omgevingsvergunning nodig heeft, moet rekening houden met legeskosten. Dat zijn kosten die de gemeente in rekening brengt voor het behandelen van de aanvraag. Reken op zo’n 3 tot 8 procent van de bouwkosten. Dat tikt natuurlijk aan. Het percentage is naar rato van de omvang van het object. Hoe groter het pand, des te meer tijd kost het om de aanvraag voor de vergunning te beoordelen. 

Vergunningstraject

De aanvraag van een vergunning bij de gemeente neemt vaak de nodige tijd in beslag. En tijd is geld. De gemeente heeft maximaal 8 weken om de aanvraag te beoordelen. Eenmalig mag dat nog eens worden verlengd met 6 weken. Daar bovenop kan nog aanvullende informatie worden opgevraagd. De tijd die je krijgt om die aan te leveren, tellen ze daar nog bij op. Reken er dus op dat een aanvraagtraject zomaar 2 tot 3 maanden in beslag neemt. Wie vergunningsvrij kan bouwen, bespaart zich dat allemaal en kan snel aan de slag. Eerder bouwen = sneller verhoogd rendement.

De welstandscommissie

Begin op een verjaardag over de welstandscommissie, en iedereen is het roerend met je eens. Kom daar nog maar eens om, tegenwoordig! Heb je een omgevingsvergunning nodig, dan krijg je te maken met deze commissie. Omgekeerd: kun je vergunningsvrij bouwen, dan bespaar je jezelf mogelijk ergernissen. Dat wil zeggen: als je gaat voor creatieve of anderszins afwijkende architectuur. Daarop is de commissie namelijk kritisch. Logisch: het is haar taak de kwaliteit van de gebouwde omgeving te bewaken. En wees eerlijk: daar hebben we allemaal plezier van, toch?


Hulp of advies nodig?

Wij van Visional Design helpen je graag met je bouwplannen, of je er nu een vergunning voor nodig hebt of niet. Vanaf een goed schetsplan of gedetailleerde uitvoeringstekeningen, tot het volledige traject voor een omgevingsvergunning: laat het maar aan ons over.  Neem jij contact op?

PS Benieuwd of je voor jouw bouwplannen een vergunning nodig hebt? Plan een gratis bel afspraak in en dan bespreken we samen de mogelijkheden.

Bedankt, je bericht is verzonden. We zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.
Er is iets fout gegaan. Probeer het opnieuw.
Peter van den Berg
3/2/2021
Terug naar blogs

Misschien vind je dit ook interessant

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Plan via onderstaande knop een vrijblijvende belafspraak in of stuur ons een berichtje.