Het woord zegt het al: het zijn plannen voor een bestemming binnen Nederland. Elk stukje grond in Nederland heeft zo’n bestemming. In een bestemmingsplan staan alle mogelijkheden binnen een bepaald gebied. Zo wordt er aangegeven waar je mag wonen, waar een winkel gevestigd mag zijn en welke gebieden van archeologische waarde kunnen zijn. Het bestemmingsplan is een juridisch bindend document en geldt dus voor iedereen. Zowel jij als de gemeente dienen zich bij voorbaat aan het document te houden. Er zijn echter wel mogelijkheden om af te wijken van een bestemmingsplan. Dit zijn vaak tijdrovende procedures maar bieden daartegenover veel kansen. In het bestemmingplan staat dus allerlei informatie over het desbetreffende gebied. Denk hierbij aan bouwhoogtes, bouwvlakken, groenstroken, water of verkeer. Al deze artikelen moeten er voor zorgen dat er sprake is van een goede ruimtelijke ordening op een gegeven locatie.
Deze regels zijn voor iedereen inzichtelijk en je kunt ze online vinden op www.ruimtelijkeplannen.nl. Je kunt hier bijvoorbeeld zoeken naar je eigen adres en zo de bestemmingsplannen bekijken die voor jouw object gelden. Bestemmingsplannen worden constant gewijzigd of aangevuld. Wijzigingen worden opgenomen in een zogenaamde 'parapluboom'. Deze parapluboom is een bestemmingsplan die als een soort paraplu over andere reeds bestaande bestemmingsplannen heen hangt. Het is dus belangrijk om je te realiseren welk bestemmingsplan nou waar geldig is.
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van jouw gebouw binnen maar ook buiten het bestemmingsplan om? Vraag dan advies aan onze collega's!
Wil je bovenstaande informatie duidelijker uitgelegd krijgen? Bekijk dan de onderstaande video!
Laat je gegevens achter en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.
Plan via onderstaande knop een vrijblijvende belafspraak in of stuur ons een berichtje.