Wat is een bestemmingsplan?

Wat is een bestemmingsplan?

Het woord zegt het al: het zijn plannen voor een bestemming binnen Nederland. Elk stukje grond in Nederland heeft zo’n bestemming. In een bestemmingsplan staan alle mogelijkheden binnen een bepaald gebied. Zo wordt er aangegeven waar je mag wonen, waar een winkel gevestigd mag zijn en welke gebieden van archeologische waarde kunnen zijn. Het bestemmingsplan is een juridisch bindend document en geldt dus voor iedereen. Zowel jij als de gemeente dienen zich bij voorbaat aan het document te houden. Er zijn echter wel mogelijkheden om af te wijken van een bestemmingsplan. Dit zijn vaak tijdrovende procedures maar bieden daartegenover veel kansen. In het bestemmingplan staat dus allerlei informatie over het desbetreffende gebied. Denk hierbij aan bouwhoogtes, bouwvlakken, groenstroken, water of verkeer. Al deze artikelen moeten er voor zorgen dat er sprake is van een goede ruimtelijke ordening op een gegeven locatie.

Kun je zomaar een bestemmingsplan wijzigen?

Het wijzigen van een bestemmingsplan is niet zomaar toegestaan. Een bestemmingsplan is namelijk bindend voor de gemeente en haar inwoners. Om het plan te wijzigen moet er daarom een goede reden zijn. Het kan bijvoorbeeld gaan om veranderende maatschappelijke behoeften of nieuwe ontwikkelingen in de omgeving.

Hoe lang duurt een procedure wijziging bestemmingsplan?

De procedure voor het wijzigen van een bestemmingsplan kan lang duren. Gemiddeld duurt het 1 tot 2 jaar voordat het nieuwe bestemmingsplan is vastgesteld. Dit komt doordat er veel stappen moeten worden genomen, zoals het opstellen van een plan van aanpak, het inschakelen van verschillende partijen en het uitvoeren van onderzoeken.

Wat kost het om een bestemmingsplan te wijzigen?

De kosten voor het wijzigen van een bestemmingsplan zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het perceel, de omvang van de wijziging en de benodigde onderzoeken. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €10.000,- en €50.000,-.

Wat is het verschil tussen een bestemmingsplan en een omgevingsvergunning?

Een bestemmingsplan is een plan waarin is vastgelegd waar welke functies zijn toegestaan. Een omgevingsvergunning is een vergunning die nodig is voor bijvoorbeeld bouwactiviteiten of het kappen van bomen. Een omgevingsvergunning kan worden verleend als het bestemmingsplan dat toestaat.

Hoeveel mag je afwijken van bestemmingsplan?

In sommige gevallen is het toegestaan om af te wijken van het bestemmingsplan. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een omgevingsvergunning voor afwijking. Hoeveel er mag worden afgeweken is afhankelijk van de gemeente en het bestemmingsplan. Wat is leidend: kadaster of bestemmingsplan? Bij een conflict tussen het kadaster en het bestemmingsplan is het bestemmingsplan leidend.

Het bestemmingsplan is namelijk het officiële document waarin de gemeente heeft vastgelegd wat er op een bepaalde locatie wel of niet mag worden gebouwd. Het kadaster is een register waarin eigendom en zakelijke rechten van percelen zijn vastgelegd.

Hoe vaak wordt een bestemmingsplan gewijzigd?

Een bestemmingsplan kan in principe altijd worden gewijzigd, zolang er een goede reden voor is. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat er nieuwe ontwikkelingen in de omgeving zijn of omdat er veranderende maatschappelijke behoeften zijn. Hoe vaak een bestemmingsplan wordt gewijzigd verschilt per gemeente en per gebied.

Welk orgaan van de gemeente stelt een bestemmingsplan vast?

Het orgaan van de gemeente dat een bestemmingsplan vaststelt is de gemeenteraad. Voordat het bestemmingsplan wordt vastgesteld, wordt er vaak nog een inspraakprocedure gehouden waarbij de omgeving kan reageren op het plan.

Welke onderzoeken zijn nodig bij een bestemmingsplan?

Bij het wijzigen van een bestemmingsplan zijn verschillende onderzoeken nodig. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een bodemonderzoek, een verkeersonderzoek, een flora- en faunaonderzoek of een archeologisch onderzoek. De benodigde onderzoeken zijn afhankelijk van de aard van de wijziging en het gebied waarin deze plaatsvindt.

Hoe lang is een bestemmingsplan geldig?

Een bestemmingsplan heeft een geldigheidsduur van 10 jaar. Na deze periode moet het bestemmingsplan opnieuw worden vastgesteld of geactualiseerd. Dit betekent echter niet dat het bestemmingsplan gedurende deze periode niet kan worden gewijzigd.

Waar kan ik bestemmingsplannen vinden?

Deze regels zijn voor iedereen inzichtelijk en je kunt ze online vinden op www.ruimtelijkeplannen.nl. Je kunt hier bijvoorbeeld zoeken naar je eigen adres en zo de bestemmingsplannen bekijken die voor jouw object gelden. Bestemmingsplannen worden constant gewijzigd of aangevuld. Wijzigingen worden opgenomen in een zogenaamde 'parapluboom'. Deze parapluboom is een bestemmingsplan die als een soort paraplu over andere reeds bestaande bestemmingsplannen heen hangt. Het is dus belangrijk om je te realiseren welk bestemmingsplan nou waar geldig is.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van jouw gebouw binnen maar ook buiten het bestemmingsplan om? Vraag dan advies aan onze collega's!

Wil je bovenstaande informatie duidelijker uitgelegd krijgen? Bekijk dan de onderstaande video!

Ook advies nodig over je woning?

Laat je gegevens achter en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

Bedankt, je bericht is verzonden. We zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.
Er is iets fout gegaan. Probeer het opnieuw.
Emma Koornneef
28/7/2022
Terug naar blogs

Misschien vind je dit ook interessant

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Plan via onderstaande knop een vrijblijvende belafspraak in of stuur ons een berichtje.