Omgevingsvergunning
Wat is een principeverzoek?

Wat is een principeverzoek?

In deze blog:

  • Wat is een principeverzoek?
  • Wanneer krijg ik te maken met een principeverzoek?
  • Hoe kunnen wij je helpen?

Wat is een principeverzoek?

Een principeverzoek is eigenlijk een conceptversie van een vergunningsaanvraag. In sommige gemeenten wordt het ook wel een vooroverleg genoemd. Het is namelijk een eerste ontwerp waarin in grote lijnen wordt aangegeven wat je plannen zijn. Daarnaast wil de gemeente ook weten wat jouw motivatie is en waarom ze hiermee akkoord zouden moeten gaan. Ook andere aspecten zoals geluidshinder en parkeren zullen een rol spelen in de beoordeling van het plan. Je moet de gemeente dus zien te overtuigen met een principeverzoek. Je toetst hiermee namelijk de bereidwilligheid van de gemeente om medewerking te verlenen aan jouw plannen.

Wanneer krijg ik te maken met een principeverzoek?

Omdat een principeverzoek een conceptaanvraag is, worden er minder eisen gesteld aan de stukken die ingeleverd moeten worden. Vaak volstaat een schetsplan en omschrijving van het plan in grote lijnen al. De laesie-kosten voor het behandelen van het principeverzoek zijn ook een stuk lager; meestal tussen de 300 tot 700 euro. Door middel van een principeverzoek kun je dus veel te weten komen over de slagingskans van de aanvraag voor een relatief laag bedrag. Het is daarom erg handig om voor een vergunningsaanvraag eerst een principeverzoek in te dienen.

Mocht het plan grote gevolgen hebben voor de omgeving maar toch binnen het bestemmingsplan passen, dan kan het ook nog steeds erg verstandig zijn om eerst een principeverzoek in te dienen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een geheel nieuw ontwerp voor een bestaande voorgevel. Dan wil je eigenlijk eerst graag het ontwerp toetsen bij de welstandscommissie. Het principeverzoek kan zowel schriftelijk als digitaal ingeleverd worden bij de gemeente. Dat wil je eigenlijk doen voordat je de definitieve vergunningsaanvraag doet. Als een principeverzoek goed is onderbouwd, heeft het een aanzienlijk grote kans van slagen.

Meer weten? Bekijk dan de onderstaande video!

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij als Visional Design krijgen vaak te maken met bouwplannen die in strijd zijn met het bestemmingsplan. Wij kunnen je daarom goed adviseren en op weg helpen bij het indienen van een principeverzoek en de daarna-te-nemen vervolgstappen.

Bedankt, je bericht is verzonden. We zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.
Er is iets fout gegaan. Probeer het opnieuw.
Emma Koornneef
6/1/2023
Terug naar blogs

Misschien vind je dit ook interessant

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Plan via onderstaande knop een vrijblijvende belafspraak in of stuur ons een berichtje.