Verbouw
Wat is het rendement van een uitbouw

Wat is het rendement van een uitbouw

Wat is het rendement van een uitbouw

Je hebt een woning in bezit en twijfelt of een uitbouw meerwaarde gaat opleveren voor jouw woning? Of je staat op het punt om een nieuwe woning aan te kopen, maar twijfelt of het woonoppervlak voldoende is voor de verhuur of verkoop? Wij vertellen je graag meer over waarom een uitbouw of aanbouw een goede investering is.

 

Wat is het verschil tussen een uitbouw en aanbouw?

Je woonoppervlak vergroten kan op twee manieren; met een uitbouw of met een aanbouw. Het belangrijkste verschil tussen een uitbouw en een aanbouw is, dat je met een uitbouw een bestaande ruimte vergroot terwijl je met een aanbouw een extra gebouw plaatst die aan de hand van een deur in verbinding staat met de rest van de woning. Met een aanbouw creëer je dus een extra kameren met een uitbouw verruim je een bestaande kamer.

 

Hoe rendabel is een uitbouw dan?

Met een uitbouw vergroot je het woonoppervlak van een woning. Meer woonoppervlak betekent een stijging van de waarde van de woning. Hoeveel waarde de uitbouw toevoegt is afhankelijk van de balans tussen huis en tuin en de stad waarin de woning is gevestigd. Een uitbouw in Amsterdam levert meer waarde op dan een uitbouw in Veenendaal, omdat ruimte in Amsterdam veel schaarser is. De waarde vermeerdering is een simpele rekentruc. Tel de uitgebouwde vierkantemeters op keer de vierkante meterprijs in de omgeving en haal daar de investeringskosten vanaf. Dit geeft een goede indicatie van het rendement op je verbouwing. Let wel op dat hoe kleiner de woning, des te hoger de vierkantemeterprijs vaak is.

 

Wat levert een uitbouw nog meer op

Een uitbouw of aanbouw levert vaak een waardevermeerdering van de woning op, maar niet alleen deze vermeerdering speelt een rol. Een uitbouw of aanbouw kan een positieve invloed hebben op hoe snel een woning verkocht wordt. Kopers zijn vaak op zoek naar woningen waar niets meer aan gedaan hoeft te worden. Kun jij met een uitbouw de woning praktischer, leefbaarder of bijvoorbeeld een extra slaapkamer creëren? De woning heeft pluspunten op de oververhitte woningmarkt en heeft hierdoor een grote kans dat het nog sneller verkocht wordt. Mocht je de woning willen gaan verhuren, is een extra slaapkamer of meer verblijfsruimte een factor die ervoor kan zorgen dat jij meer huur voor jouw woning kunt vragen. Zo heb je de investering snel terugverdiend.

 

Om rekening mee te houden

Het vergroten van het woonoppervlak zorgt er natuurlijk voor dat de tuin kleiner wordt. Wanneer je tuin niet zo groot is, is het belangrijk om je goed te laten adviseren tot hoever je wilt en kunt uitbouwen. De balans tussen de tuin en het huis is hier van cruciaal belang. Verder is het goed om in je gedachten te houden dat er voor een uitbouw of aanbouw wellicht vergunningen vereist zijn. En dat de uitbouw of aanbouw aan bepaalde eisen dient te voldoen.

 

Wil je een woning gaan uitbouwen en wil je hier graag advies en ondersteuning bij? Plan een vrijblijvende bel afspraak in en dan bespreken we samen de mogelijkheden.

Bedankt, je bericht is verzonden. We zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.
Er is iets fout gegaan. Probeer het opnieuw.
Peter van den Berg
18/3/2021
Terug naar blogs

Misschien vind je dit ook interessant

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Plan via onderstaande knop een vrijblijvende belafspraak in of stuur ons een berichtje.