Splitsen
Wat is het verschil tussen een bouwkundige- en kadastrale splitsing van een woning?

Wat is het verschil tussen een bouwkundige- en kadastrale splitsing van een woning?

Wat is het verschil tussen een bouwkundige- en kadastrale splitsing van een woning

Met de gekte op de huizenmarkt biedt het splitsen van een woning vaak uitkomst voor veel woningeigenaren en woningzoekenden. Je kunt als eigenaar van een koopwoning een woning splitsen voor verschillende doeleinden. Met het splitsen van een woning kun je van een bestaande woning, meerdere zelfstandige woningen maken voor bijvoorbeeld verhuur of verkoop.

Wat is een bouwkundige splitsing?

Een woning kan op twee verschillende manieren gesplitst worden, namelijk: bouwkundig of kadastraal. Een bouwkundige splitsing houdt in dat er van 1 woning of appartement 2 zelfstandige woningen worden gemaakt. Meestal wordt dit gedaan om de woning vervolgens te kunnen verhuren. Hier kunnen dus 2 of meerdere huishoudens afzonderlijk van elkaar leven. Voor een bouwkundige splitsing moet er bij de gemeente een omgevingsvergunning worden aangevraagd. Hiermee wordt aangetoond dat beide woningen veilig en leefbaar zijn. Let op! Een bouwkundige splitsing is niet overal mogelijk en afhankelijk van veel factoren. Ook kan het zijn dat de gemeente een aanvullende vergunning vraagt voor bijvoorbeeld woningvorming.

Een woning kan niet zomaar bouwkundig gesplitst worden. Hier zitten een aantal eisen aan verbonden om de veiligheid en leefbaarheid voor de huishoudens te waarborgen.

De eisen voor een bouwkundige splitsing zijn:

-       Zelfstandige voorzieningen;

-       Een vluchtvoorziening voor beide woningen;

-       Elke woning moet voldoen aan gestelde geluid- en brandwerende eisen;

-       Etc.

Wat is een kadastrale splitsing?

Het woord “kadastrale” zegt het eigenlijk al. Deze splitsing moet worden doorgevoerd in het Kadaster. Een kadastrale splitsing wordt gedaan wanneer een woning wordt gesplitst voor de verkoop. Voor deze splitsing is net als bij een bouwkundige splitsing in vele gevallen een vergunning nodig. De woning wordt namelijk definitief gesplitst naar 2 of meer woningen met eigen vastgestelde grenzen. Die grenzen worden dan direct vastgelegd in het Kadaster. Let op! Een kadastrale splitsing is pas mogelijk als de woningen volledig zelfstandig zijn. Een kadastrale splitsing is dan ook vaak het vervolg op een bouwkundige splitsing. De voorwaarden voor een kadastrale splitsing zijn weer anders dan bij een bouwkundige splitsing, namelijk:

-       De woning moet beschikken over een eigen voordeur. Deze mag overigens wel uitkomen in een gezamenlijke hal of een trappenhuis;

-       De woning moet beschikken over een huisnummer;

-       Zelfstandige badkamer en toilet;

-       Zelfstandige keuken.

Meer weten over hoe een kadastrale splitsing in zijn werk gaat? Neem dan eens een kijkje bij het Kadaster.

Wanneer mag ik mijn woning splitsen?

Een woning kan en mag niet zomaar gesplitst worden. Dit is afhankelijk van het beleid van de gemeente. In het bestemmingsplan, omgevingsvisie, en beleidsplannen die gelden voor de woning wordt aangegeven of dit mogelijk is. Dit is dus per gemeente, woning en plan verschillend en raadzaam om vooraf goed uit te zoeken.

Ben je niet zeker of je jouw woning kunt splitsen? Plan een vrijblijvende bel afspraak in en dan bespreken we samen de mogelijkheden.

Uitlegvideo

Wil je nog een duidelijkere uitleg van deze informatie? Bekijk dan de onderstaande video!

Ook een splitsing voor je woning nodig?

Laat je gegevens achter dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

Bedankt, je bericht is verzonden. We zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.
Er is iets fout gegaan. Probeer het opnieuw.
Peter van den Berg
1/3/2021
Terug naar blogs

Misschien vind je dit ook interessant

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Plan via onderstaande knop een vrijblijvende belafspraak in of stuur ons een berichtje.