Splitsen
Woning splitsen | Woningvormingsvergunning en de splitsingsvergunning

Woning splitsen | Woningvormingsvergunning en de splitsingsvergunning

In deze blog:

  • Bouwkundig splitsen: welke vergunningen zijn er?
  • Wat zijn de voorwaarden voor een woningvormingsvergunning?
  • Wanneer heb ik een splitsingsvergunning nodig?
  • Hulp nodig?

Bouwkundig splitsen: welke vergunningen zijn er?

Wil je een bestaande woning verbouwen tot meerdere zelfstandige woonruimtes? Dan wordt dit bouwkundig splitsen genoemd. Hiervoor is een omgevingsvergunning nodig, maar het is ook denkbaar dat de gemeente een aanvullende vergunning vereist voor woningvorming. Vaak moet je eerst in bezit zijn van een omgevingsvergunning voordat er een woningvormingsvergunning kan worden aangevraagd, Dit is meestal gewoon een aanvraagformulier die kan worden gedownload op de website van de gemeente.

Wat zijn de voorwaarden voor een woningvormingsvergunning?

Elke gemeente stelt eigen voorwaarden aan het afgeven van de vergunning voor woningvorming. De voorwaarden die worden gesteld om een woningvormingsvergunning te verkrijgen staan in de huisvestingverordering. Voorwaarden die wij veel tegenkomen bij gemeenten zijn fysieke kwaliteitseisen. Denk hierbij aan een minimale oppervlakte-eis, geluidsisolatie-eisen en algemene leefbaarheidseisen. Bij deze laatste eisen wordt gekeken of de algemene leefbaarheid van de omgeving niet wordt aangetast of wordt er gekeken naar de minimale WOZ-waarde van het object. De gedachtegang hierachter is dat alleen grotere woningen in aanmerking komen voor een splitsing. Woningvorming heeft dus alleen te maken met het bouwkundig splitsen; oftewel de verbouwing van één woning naar twee of meerdere woningen.

Wanneer heb ik een splitsingsvergunning nodig?

Dan bestaat daarnaast ook nog een aanvullende splitsingsvergunning. In de grotere steden is een splitsingsvergunning vaak aanvullend nodig, maar dit is niet overal het geval. Deze vergunning heeft enkel en alleen te maken met het juridisch of kadastraal splitsen van een woning. Oftewel: de splitsing daadwerkelijk op papier doorvoeren. Als een splitsingsvergunning nodig is en is afgegeven, moet de notaris de splitsing afronden. Pas als de notaris de splitsingsakte en splitsingstekeningen heeft laten aantekenen in het kadaster kunnen de appartementen los van elkaar worden verkocht.

Hulp nodig?

Zowel de splitsingsvergunning als de vergunning voor woningvorming zijn aanvullende vergunningen op de omgevingsvergunning. Het is slim om vooraf uit te zoeken of je plannen met één van deze vergunningen in aanmerking komt. Een bouwkundig tekenbureau kan je hierin voorzien van de juiste hulp.

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Bekijk dan de onderstaande video!

Bedankt, je bericht is verzonden. We zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.
Er is iets fout gegaan. Probeer het opnieuw.
Emma Koornneef
29/11/2022
Terug naar blogs

Misschien vind je dit ook interessant

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Plan via onderstaande knop een vrijblijvende belafspraak in of stuur ons een berichtje.