Bouwadvies
Transformatie rijksmonument naar woning te Helmond

Transformatie rijksmonument naar woning te Helmond

Opdracht

Een rijksmonument in Helmond moest worden getransformeerd naar woningen. Voorheen diende dit object als kantoorpand, maar stond sinds een tijd leeg. Het rijksmonument moest daarom worden getransformeerd van kantoor naar appartementen.

1.

Onze collega’s begonnen met een vooroverleg bij de Gemeente Helmond. Tijdens dit overleg konden onze collega’s toetsen of de gemeente überhaupt wilde meewerken aan woningen — met name het aantal woningen. Zo kwamen wij erachter dat de gemeente graag zes woningen op deze locatie voor haar zag. Dit kwam omdat er er parkeerplaatsen waren vrijgesteld tot zes woningen. Dit wil zeggen dat, wanneer het bij zes woningen bleef, er een vrijstelling zou zijn voor parkeervoorzieningen. Daarnaast viel de transformatie binnen het bestemmingsplan. Het ging daarom met name om de bouwvergunning.

2.

Na het vooroverleg zijn onze collega’s gestart met een asbest-inventarisatie en een bouwhistorisch onderzoek. Door middel van deze twee onderzoeken konden onze collega’s de bestaande situatie goed in kaart brengen.

3.

Vervolgens zijn we met een point-cloud scanner door het pand gelopen. Dit apparaat meet het hele object in door middel van kleine laser-puntjes. Dit resulteert in een grote “puntenwolk” van de bestaande situatie.

4.

Aan de hand van de point-cloud zijn onze collega’s de bestaande situatie gaan intekenen.

5.

Na het intekenen van de bestaande situatie hebben we het ontwerp gemaakt voor de zes appartementen. Deze waren elk gemiddeld 70 m2 en hadden twee slaapkamers. Bij het ontwerpen van deze appartementen kwam het bouwhistorisch onderzoek goed van pas. Zo konden onze collega's goed zien welke aspecten van monumentale waarde waren en wat hierdoor intact moest worden gelaten.

6.

Uiteindelijk diende onze collega’s een bouwvergunning in. Hierbij werd ook overlegd met erfgoed en het rijkscultureel erfgoed — de afdeling cultureel erfgoed van het Rijk. Zij hebben in één overleg akkoord gegeven op onze plannen. Ze waren enthousiast, dus we mochten de vergunning verder uitwerken. Hierbij hebben wij ter aanvulling nog een stikstofberekening toegevoegd om aan te kunnen tonen dat zowel de bouwfase als de nieuwe functie geen invloed zou hebben op natura 2000 gebieden omtrent stikstofemissie.

Resultaat

De vergunning is verleend. Momenteel wordt het object verbouwd.

Deze casestudy wordt vervolgd.

Bedankt, je bericht is verzonden. We zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.
Er is iets fout gegaan. Probeer het opnieuw.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen?

Schrijf je dan nu in en wij zullen je laten weten wanneer wij deze case studie verder hebben aangevuld, zodat je het eindresultaat kunt bekijken.

Het is gelukt!
Er is iets fout gegaan. Probeer het opnieuw.

Misschien vind je dit ook interessant

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Plan via onderstaande knop een vrijblijvende belafspraak in of stuur ons een berichtje.