Splitsen
Een woning splitsen in Utrecht. Hoe werkt dat precies?

Een woning splitsen in Utrecht. Hoe werkt dat precies?

Woning splitsen Utrecht. Hoe werkt dat precies?

Een woning splitsen in Utrecht is voor veel mensen een goede manier om extra rendement op hun vastgoed te ontvangen of om overbodige ruimte in een te grote woning een betere bestemming te kunnen geven. Maar mag je zomaar een woning splitsen in Utrecht? Het antwoord is: Nee. Er zijn hier regels voor en die gaan we je uitleggen!

Wat is een woning splitsen?

Allereerst is het van belang om te begrijpen wat een woning splitsen nu precies inhoudt. Er zijn namelijk veel verschillende begripsomschrijvingen en misvattingen rondom het woning splitsen. Kort samengevat houdt het in dat een bestaande zelfstandige woonruimte wordt gesplitst naar twee of meerdere zelfstandige woonruimtes. Deze woningen hebben dan na het splitsen ieder hun eigen huisnummer. Je kunt hierbij denken aan een eigen toilet, badkamer, keuken en eigen toegang. In een andere blog hebben we de verschillen tussen bouwkundig en kadastraal splitsen uitgelegd en zijn we dieper op het woning splitsen zelf gegaan. Mocht je hier meer van willen weten kun je deze blogs lezen.

Een woning splitsen in Utrecht. Mag dit?

Maar hoe werkt het woning splitsen in Utrecht? Er zijn namelijk speciale regels voor Utrecht. Deze regels staan in een beleidsplan genaamd “BELEIDSREGELS Wijziging samenstelling van de woonruimtevoorraad (woningsplitsen en omzetten) GEMEENTE UTRECHT”. Om het je makkelijk te maken hebben wij hieronder even de belangrijkste punten op rijtje gezet.

  1. De oorspronkelijke woning is minimaal 140m2 en de nieuwe woonruimten hebben een oppervlakte van ten minste 50 m2 gebruiksoppervlakte. Voor de binnenstad geldt een minimale eis van 40 m2 na splitsing. Hierbij moet dan wel gemiddeld gezien elke woning minimaal 50 m2 hebben.
  2. Er moet voldoende luchtgeluidsisolatie zijn aangebracht, zodat de nieuwe woningen onderling geen geluidsoverlast kunnen ervaren. Dit moet door een erkend bureau worden gedaan.
  3. Er wordt gekeken naar de leefbaarheid in de wijk. Een splitsing mag namelijk niet de kwaliteit van de wijk verslechteren wanneer dit al een aandachtspunt in de wijk is.
  4. Je moet voldoen aan de geldende parkeernormen. Dit houdt in dat de bestaande en nieuwe situatie niet voor negatieve gevolgen zorgt voor de omgeving.

Woning splitsen kosten in Utrecht.

Bij het splitsen van een woning in Utrecht komen kosten kijken. Deze kosten zijn op te splitsen in de kosten voor de ‘vergunning tot woningvorming’ en kosten voor de activiteit bouwen. Hieronder staan de kosten voor 2021 die tevens nog voor 2022 gelden.

  • € 2.527,65 voor het behandelen van de aanvraag ‘vergunning tot woningvorming’ per woonruimte. Als deze aanvraag wordt geweigerd of door jezelf ingetrokken krijg je 40% van deze kosten terug.
  • 2,27% van de bouwkosten (bij bouwkosten die lager zijn dan € 1.000.00) voor de behandeling van de aanvraag ‘Omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen. Met een minimum van € 157,35.

Naast deze kosten zijn er nog kosten die gemaakt moeten worden om het bijbehorende tekenwerk en eventuele onderzoeken uit de te voeren. Veel van deze kosten zijn vooraf te begroten of In te schatten.

Een woning splitsen?

Vul je gegevens in voor een vrijblijvend adviesgesprek met één van onze specialisten.

Bedankt, je bericht is verzonden. We zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.
Er is iets fout gegaan. Probeer het opnieuw.
Ing. Peter van den Berg
7/11/2022
Terug naar blogs

Misschien vind je dit ook interessant

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Plan via onderstaande knop een vrijblijvende belafspraak in of stuur ons een berichtje.