Bouwadvies
Constructieberekening te Veenendaal

Constructieberekening te Veenendaal

Opdracht

Een opdrachtgever kwam bij ons met de vraag over een uitbouw. Hij wilde een bestaande uitbouw aan de achterzijde uitbreiden binnen het vergunningsvrije deel — de nieuwe uitbouw sloot namelijk aan op het bestaande deel, waardoor het dak intact kon blijven en het nieuwe gedeelte daaraan gekoppeld kon worden. Dit nieuwe gedeelte zou ook een schuifdeur krijgen.

Over het algemeen was de opdracht duidelijk; bouwkundige tekeningen moesten gebruikt worden om het bouwplan te kunnen construeren voor de nieuwe uitbouw. Er was echter wel een bijzonder aspect: het gehele traject kon zonder vergunning doorlopen worden. Normaal is er bij dit soort zaken een vergunningsplicht van kracht, waarbij de constructieberekening verplicht is — deze wordt zelfs door de gemeente getoetst wanneer de vergunningsaanvraag binnen is.


Bestaande situatie



1.

Stap 1: Opvragen archieftekeningen

Als eerste vroegen onze collega’s de bestaande archieftekeningen op van het object. Hiervan waren tevens blauwdrukken beschikbaar, welke als eenvoudige plattegrond dienen die de lagen van houten balken en fundering bekend maken. De constructieve gegevens werden tevens opgevraagd bij de gemeente, waarna het tekenwerk voor de uitbouw begon.

2.

Stap 2: Starten met bouwkundig tekenwerk

Één collega startte met het tekenwerk, waarbij hij onze interne constructeur om hulp vroeg bij constructie-gerelateerde aspecten die in de tekening moesten worden verwerkt.

3.

Stap 3: Gemaakte tekeningen voorleggen aan de interne constructeur

Toen het tekenwerk namelijk klaar was, ontving onze interne constructeur de tekeningen. Hij bekeek welke veranderingen er moesten worden doorgevoerd in zowel de bestaande als nieuwe situatie — dit betekent dat hij bekijkt welke constructieve onderdelen berekend moesten worden en welke gehandhaafd worden. Hierbij kijkt onze constructeur naar de economisch beste manier; de eenvoudigste, goedkoopste manier. Deze constructieberekeningen worden over de bouwkundige tekeningen van onze collega’s gemaakt; waarbij de bouwtekeningen in het grijs worden weergegeven met daaroverheen de schetsmatige, constructieve onderdelen.

Onze constructeur kwam tot de conclusie dat er geen bijzonderheden waren; zo waren er geen kolommen nodig omdat de bestaande fundering voldoende was. Echter moest er voor het dak een dakberekening worden gedaan.  Deze dakberekening wordt gedaan middels de maatgevende norm van sneeuwbelasting. Deze sneeuwbelasting gaat ervan uit dat het eens in de zoveel jaar sneeuwt en stormt, waarbij de constructie voldoende sterk moet zijn in alle potentiële scenario’s.

4.

Stap 4: Tekeningen presenteren aan opdrachtgever

Toen de constructeur klaar was met zijn berekeningen, werden de tekeningen gepresenteerd aan de opdrachtgever. Het is normaliter belangrijk dat deze goed in detail worden weergegeven, maar in dit geval was dit niet nodig volgens de opdrachtgever. Er waren namelijk geen vergunningen nodig en de constructieberekeningen werden niet getoetst — deze constructieberekeningen waren daarom handig voor een aannemer om de juiste constructie te kiezen.

5.
6.

Resultaat

Binnen een tijdsbestek van een week werden de definitieve tekeningen aangeleverd. Dit resulteerde in een tevreden klant die in een korte periode zowel het tekenwerk en constructie tijdig geleverd kreeg. Het werken met de interne constructeur van Visional Design heeft een positieve invloed op het tijdsbestek omdat collega’s efficiënter te werk kunnen gaan; zo kunnen zij vroegtijdig overleggen en kunnen bepaalde keuzes van tevoren worden gemaakt. De constructeur krijgt ook in een vroeg stadium te maken met het project, waardoor hij sneller zijn werk kan doen.

Kortom: omdat Visional Design werkt met een interne constructeur, zijn meerdere collega’s direct betrokken, verloopt de communicatie sneller én maken wij een efficiëntieslag.

Dit bericht wordt nog aangevuld.

Bedankt, je bericht is verzonden. We zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.
Er is iets fout gegaan. Probeer het opnieuw.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen?

Schrijf je dan nu in en wij zullen je laten weten wanneer wij deze case studie verder hebben aangevuld, zodat je het eindresultaat kunt bekijken.

Het is gelukt!
Er is iets fout gegaan. Probeer het opnieuw.

Misschien vind je dit ook interessant

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Plan via onderstaande knop een vrijblijvende belafspraak in of stuur ons een berichtje.