Woning splitsen
Bouwkundige splitsing te Rotterdam

Bouwkundige splitsing te Rotterdam

Opdracht

Een opdrachtgever kwam bij ons omdat hij een pand in bezit had die hij graag wilde gaan verhuren. Hij vond het object echter te groot om aan één huishouden te verhuren. Het pand — welke bestond uit een souterrain, een begane grond, een eerste verdieping en een zolder — wilde hij graag opsplitsen naar drie appartementen. Dit bleek een uitdaging, omdat de gemeente Rotterdam eisen stelde met betrekking tot het minimaal aantal vierkante meters waaruit een woning moest bestaan.

1.

Vooronderzoek

Als eerste startten onze collega’s een vooronderzoek waarbij er gekeken werd naar de geldende wet-en regelgeving van het object. Hierbij werd als eerste gekeken of de gesplitste appartementen aan het minimum aantal vierkante meters zouden voldoen. Dit bleek uiteindelijk niet het geval, omdat het splitsen naar drie appartementen niet de minimale vierkante meters zou bevatten per appartement. Hierdoor kon van tevoren al worden bepaald dat het object in twee appartementen zou worden opgesplitst; uiteraard met goedkeuring van de opdrachtgever. Het was echter wel mogelijk om een vrijstelling te krijgen omtrent parkeren.

2.

Inmeten en tekenen van de bestaande situatie

Na een uitgebreid vooronderzoek gingen collega’s Jesper en Ruben op projectbezoek om het pand in te meten. Het inmeten nam meer tijd in beslag omdat er geen huidige archieftekeningen van het pand aanwezig waren door de bombardementen in Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Samen met het gebruik van funda-plattegronden en de vakkundigheid van onze collega’s, kon de bestaande situatie ingetekend worden.

Projectbezoek bestaande situatie
3.

Nieuwe situatie tekenen

Hierna werd de nieuwe situatie ingetekend, welke de splitsing van het object in twee appartementen zou weergeven —  het eerste appartement zou bestaan uit het souterrain en de begane grond en het tweede appartement zou bestaan uit de eerste verdieping en de zolder.

Daarnaast werden er in de tekeningen aanpassingen gemaakt aan het gevelaanzicht van het object. Omdat het object voorheen een andere bestemming had dan een woning, werden er kozijnwijzigingen gedaan zodat er meer ramen aan de voorkant van de woning konden worden geplaatst.

4.

Indienen omgevingsvergunning en vergunning tot woningvorming

Na het vooronderzoek, het projectbezoek, het intekenen van de bestaande situatie en het tekenen van de nieuwe situatie, diende Visional Design wee vergunningen in: een omgevingsvergunning en een vergunning tot woningvorming. De vergunning tot woningvorming is een vergunning die gemeente Rotterdam specifiek nodig heeft om te kunnen bekijken of je aan de beleidseisen van de gemeente voldoet. Deze twee vergunningen werden zonder vooroverleg ingediend, omdat onze collega’s veel ervaring hebben met de gemeente Rotterdam en door het uitgebreide vooronderzoek precies wisten waaraan voldaan moest worden. Daarnaast was er verderop in dezelfde straat recentelijk een soortgelijke vergunning goedgekeurd. Hierdoor waren onze collega’s op de hoogte van de slagingskans.

5.

Vergunning goedgekeurd!

Beide vergunningen werden op tijd ingediend. De gemeente vroeg echter om een eenmalig uitstel van zes weken omdat zij erg druk waren — de gemeente gaf namelijk aan dat ze geen tijd hadden om het proces binnen het bepaalde tijdsbestek af te handelen. Wij ontvingen na 3 á 4 weken goedkeuring van de gemeente.

6.

De opdrachtgever is momenteel van start gegaan met de voorbereidingen van de verbouwing. Voor de uitvoering van dit project geven wij de opdrachtgever geregeld advies — bijvoorbeeld als het gaat om brandveiligheid. Het komt geregeld voor dat we een opdrachtgever na het afronden van een project nog advies geven over het vervolgtraject. Wij helpen je dus niet alleen bij tekenwerk en vergunningen, maar staan je ook graag bij in de procesbegeleiding van jouw project!

Ook je woning splitsen?

Laat hier je gegevens achter en we nemen contact met je op.

Bedankt, je bericht is verzonden. We zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.
Er is iets fout gegaan. Probeer het opnieuw.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen?

Schrijf je dan nu in en wij zullen je laten weten wanneer wij deze case studie verder hebben aangevuld, zodat je het eindresultaat kunt bekijken.

Het is gelukt!
Er is iets fout gegaan. Probeer het opnieuw.

Misschien vind je dit ook interessant

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Plan via onderstaande knop een vrijblijvende belafspraak in of stuur ons een berichtje.